Sağlık

Yeniden Ortaya Çıktı: Domuz Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşılır? Tedavi Edilebilir mi?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte pek çok hastalık tekrardan ortaya çıktı. Bu hastalıklardan biri olan domuz gribi de herkesi korkutmaya devam ediyor. Teneffüs yolu hastalıklarından biri olan domuz gribi, başka grip virüsleriyle emsal semptomları gösteriyor. Fakat tedavi edilmediği takdirde kimi hastalarda çeşitli akciğer hastalıklarına sebep olabiliyor. Pekala domuz gribi nedir? Belirtileri nedir? Bulaşıcı mı ve nasıl bulaşılır? Tedavi edilebilir mi? Ayrıntılar içeriğimizde. 

Domuz Gribi Nedir?

H1N1 virüsü olarak da bilinen influenza virüsünden kaynaklanan domuz gribi, bir çeşit teneffüs yolu hastalığıdır. Bu hastalığa domuz gribi denilmesinin nedeni ise H1N1 virüsünün domuzlarda görülen virüsle benzerlik göstermesidir.

Bu hastalık insanlardaki griple kuş gribinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Hayli tehlike olan bu hastalık birinci kez 2009 yılında Meksika’da keşfedildi ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Her ne kadar mevsimsel griple benzerlik gösterse de daha ağır belirtilere yol açabilir.

Domuz gribine yol açan H1N1 virüsü, birdenbire ortaya çıkar. Nefes borusundan üst teneffüs yollarına kadar iltihaplanmaya sebep olur. Şayet ilerlerse alt teneffüs yollarını da ele geçirir.

Virüs bedene girdiği andan itibaren üremeye başlar ve bu mühlet 1 ila 4 gün ortası sürer. Ayrıyeten kimi insanlarda bu mühlet bir haftaya kadar çıkabilir. 

Bulaşıcı bir hastalık olduğundan ötürü hastaların dikkat etmesi gerekir. Şahıslar belirti göstermeden birkaç gün evvelden bulaştırıcılığı başlar. Bulaştırma müddeti de bir haftaya kadar da çıkabilir.

Dünya Sıhhat Örgütü’nün Domuz Gribi Hastalığıyla İlgili Açıklaması

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Domuz gribinde belirtiler en az 3 gün, en fazla 1 hafta boyunca sürer. Hastanın bağışıklık sistemine nazaran birtakım belirtiler 2 haftayı bulabilir. Birebir vakitte ağır semptom gösteren hastaların hastaneye yatması gerekebilir. 

Hastanın bağışıklık sistemine nazaran değişiklik gösterse de genel olarak görülen belirtiler şunlardır;

  • İştah kaybı

  • Halsizlik

  • Ateş

  • Öksürük

  • Titreme ve üşüme

  • Kas ağrıları

  • Burun tıkanıklığı

Çocuklarda ise huzursuzluk, uykudan uyanma, nefes alıp vermede zorlanma, bedende döküntüler görülür.

  • Nadiren de olsa kusma ve ishal

  • Göğüs ağrısı

Domuz gribi; kronik hastalığı bulunan şahıslarda, gebelerde daha ağır seyredebilir ve istenmeyen sorunlara sebep olur.

Özellikle kalp ve akciğer hastalığı bulunanlarda domuz gribi, pek çok organda iltihaplanma yapabilir. Akciğerde görülen iltihaplanmalar ileride zatürreye, hemorajik bronşit üzere önemli durumlara sebep olabilir. Bu hastalıklar ekseriyetle hastalığın belirti göstermesinden itibaren iki gün içerinde kendini gösterir.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Domuz gribine sebep olan H1N1 virüsü, yalnızca insanlarda değil tıpkı vakitte kuşlarda ve domuzlarda görülen virüslerin karışımından ortaya çıkmıştır. Bu virüs, evrim geçirerek domuzdan beşere bulaşan bir hale gelmiştir. Bundan ötürü H1N1 virüsü teneffüs yoluyla domuzdan geçebilir.

Aynı vakitte domuz eti de virüsün yayılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle domuz etinin düşük sıcaklıklarda pişmemesi gerekir. Beşerden beşere öksürme, hapşırma üzere yollarla bulaşan domuz gribi, özel eşyaların kullanımıyla da yayılabilir.

Domuz Gribi Nasıl Teşhis Edilir?

Domuz gribi, soğuk algınlığı ya da öbür mevsimsel hastalıklarla emsal belirtiler gösterdiği için hayli güç teşhis edilir. Ekseriyetle hastalar, uzun periyodik yüksek ateşte sıhhat kuruluşlarına başvurur. Bu nedenle halsizlik, beden ağrıları üzere belirtiler başladığı vakit uzman bireylere başvurulmalıdır.

Domuz gribinin teşhis edilmesinde çeşitli yollara başvurulur. Bilhassa burundan ve ağzın gerisinden alınan sürüntü örneği hayli kıymetlidir. PCR testi ile bu hastalığa sebep olan virüs tespit edilebilir. Tıpkı vakitte kan örneği, çeşitli radyolojik görüntüleme tetkikleri ile de domuz gribi teşhis ediliebilir.

Domuz Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın ortaya çıkmasını engellemek için domuz gribi aşısını yaptırmak epey kıymetlidir. Tek dozluk domuz gribi aşısı ile domuz gribinden korunma sağlanabilir. Lakin domuz gibinin kesin bir tedavi hali yoktur. Öbür gribal enfeksiyonlarda kullanılan ilaçlardan faydalanılır. Uzman tabipler, domuz gribine yakalanan şahıslara gerekli ilaçları yazarak hastalığın ilerlemesini engellerler.

İlaçların yanında bol sıvı alımı ve dinlenme de hayli kıymetlidir. Ağır semptomlar gösteren hastaların hastaneye yatırılması gerekebilir. Özelikle domuz gribine yakalanan gebeler, kronik hastalığı bulunanlar ve çocuklar önlem emelli hastanede yatırılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu