Sağlık

Hibiskusun faydaları ve zararları: Hibiskus çayı nasıl tüketilir ve kavrulur?

İlkbahardan yaza geçişte yol kenarlarını süsleyen ebegümeci bitkisi, astım ve bronşit gibi birçok rahatsızlıkta etkilidir. Çimi, yaprağı ve çiçekleri ile birlikte sağlık kesiminde kullanılır. Çoğunlukla mor fakat pembe ve beyaz renklerde de görülen bu bitki her bölgede hızla yetişebilmektedir.

ebegümeci NEDİR?

Ebegümeci familyasına ait 1500 çeşit ebegümeci olmasına rağmen iri-küçük yapraklı çeşitleri bulunurken renkleri değişkenlik gösterebilmektedir. Çoğunlukla çay olarak tüketilen ebegümeci bitkisi aslında bir ebegümeci türüdür. Kuru veya taze olarak tüketilebilir.

Hibiskusun yaprak, çiçek ve kök dahil her yeri kullanılır. Yaprakları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Hibiskus yaprakları çiğ olarak salatalarda, yemeklerde ve çorbalarda pişirilir. Pişirildiğinde bamyadaki gibi sümüksü bir yapı ortaya çıkar. Bu nedenle çorbalarda koyu kıvam vermesi için bazen de yumurta yerine tercih edilebilir. Gelin hem kalp dostu hem de hastalık dostu olan bu bitkiyi yakından tanıyalım!

Hibiskusun Faydaları

  • Solunum sistemi: Yapraklarından yapılan çay, bal veya limon ile tüketildiğinde öksürük, balgam ve bronşit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Yardımcı olur.

  • Bağışıklık sistemi:Hibiskus yaprakları, bağışıklık sistemini destekleyen A, C ve K vitaminleri gibi antioksidan özellikli vitaminler açısından zengindir.

  • Sindirim sistemi: Ebegümeci lif açısından zengin olduğu için sindirim sağlığını güçlendirir. Ayrıca yapraklarından yapılan çay mide bulantısı ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.

  • Kalp sağlığı:Hibiskus bitkisi, kalp sağlığına faydalı olan magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir.

  • Antienflamatuvar:Ebegümeci yaprakları iltihap önleyici özelliklere sahip olduğundan eklem ağrısı, artrit ve diğer iltihaplı ağrılı durumları tedavi etmek için kullanılabilirler.

  • antioksidan: Hibiskus yaprakları antioksidan özelliklere sahiptir ve serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engeller. Böylece başta kanser olmak üzere bazı değerli hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.

  • Rahatlatıcı: Hibiskus bitkisinin esansiyel yağı nedeniyle rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Böylece rahat uyumaya, stres ve korku bozukluğundan kurtulmaya yardımcı olur.

ebegümeci zararları

Hibiskus bitkisinin bilinen bir zararı bulunmamakla birlikte her bitkide olduğu gibi dikkatli hareket etmekte fayda var. Özellikle karıştırıldığında etkilerinin nasıl olacağını bilmediğiniz bitkilerle birlikte tüketmemeye özen gösterin. Gün içinde 2 bardaktan fazla çay tüketmekten kaçınmalısınız. Ayrıca antidepresan ilaçlarla etkileşime girebileceği için bu ilaçları kullanırken ebegümeci tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Diğer ilaçlarla birlikte kullanımında uzman bir hekime danışmakta fayda vardır. Emziren ve hamilelerde tüketimine dair bir çalışma bulunmamakla birlikte anne ve bebek sağlığı açısından tüketimi önerilmemektedir.

menteseajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu