Haber

Doç. Demir: Taşıyan temel değil, zemindir

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Demir, “Taşıyıcı temel değil zemindir. Yapıdan gelen yükleri temeller vasıtasıyla zemine aktarıyoruz. Bu nedenle zeminin taşıma ve taşıma gücünün doğru hesaplanarak yapılara kazandırılması gerekiyor” dedi. elde edilen verilerle inşa edilmelidir.”

OMÜ Mühendislik Fakültesi Geoteknik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Demir, yapıların yapılacağı alanlarda zemin etütlerinin hassas bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Doç. Demir, “Zemin etüdlerinde önce bir planlama yapıyoruz. Deprem yönetmeliğine göre bu alanlarda kaç metrekare zemin etüdü yapacağımızı ve kaç tane sondaj yapmamız gerektiğini belirliyoruz. Parsel üzerinde belirlenen noktalarda, özellikle yapı altında, zemin etüdü yapan firmalar aracılığıyla sondajlarımızı yapıyoruz.’ dedi.

ÖRNEKLERİN DOĞAL DURUMLARI KORUNMALIDIR: Doç. Gökhan Demir, “Zemin etütlerinde en değerli amaçlardan biri yer tespiti, numune alınması, numunelerin arazi ortamında doğal koşulları koruyacak şekilde saklanması ve laboratuvara ulaştırılmasıdır. bu şartları koruyacaktır.Çünkü bu pahalı şeyler laboratuvar ortamında test yapılırken korunmalıdır.En ufak bir bozulmaya maruz kalmamalıdır.Yani doğal halini koruması değerlidir.Bu formda baz ile ilgili bilgiler gerçeğe uygun bir şekilde elde edilir.” Dr. Gökhan Demir, “Alan üzerine ne kadarlık bir yapı yapılması planlanıyor, burada taban basıncı ne olmalı ve bunu karşılayacak zeminin taşıma gücü var mı soru işareti. Burada taşıyıcı Yapıdan gelen yükleri temeller vasıtasıyla zemine aktarıyoruz” dedi. Yapı ile zeminin ortasında bu karşılaştırmayı yaparak burada zeminin taşıyıcısı olup olmadığını kontrol ediyoruz” dedi. Farklı zemin iyileştirme yöntemlerinin olduğunu belirten Doç. Dr. Demir, “Farklı farklı yerlerde taban iyileştirmeleri yapılabilir. Özellikle jeoteknik mühendisliği ile temeldeki problemin değerlendirilmesi gerekmektedir. Zemin durumu farklı metrelerde farklılık gösterebilir. Bu noktada doğru bir taban etüdü yapılmalıdır. Belirlenen zemin etütleri dikkatli ve hassas bir şekilde alınmalıdır. Çünkü elde edilen pahalıdır. Zemin mühendisi zeminin taşıma gücünü belirlemek için kullandığı için başlangıçta yapılacak hata taşıma gücünde ve temel seçiminde hatalara neden olacaktır. Zemin etütlerini mutlaka doğru yapmalıyız, jeoteknik değerlendirmesini üst yapı ile birlikte doğru yapmalıyız. Düzeltme ihtiyacı varsa mekansal bazda gerçek planlama yapıldıktan sonra iyileştirme yapılacak ve uygulaması da yapılacaktır. “Düzgün bir şekilde yaptığımızda, herhangi bir rastgele sorunumuz yok” dedi.

haberdogansar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu