Ekonomi

Türkiye’nin 5 Yıllık Kredi Riski Priminde Düşüş

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 367,52 baz puana gerileyerek 2 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

ABD’de beklentilerin altında gerçekleşen istihdam artışı ülkedeki sıkı işgücü piyasasının gevşemeye başladığına işaret ederken, tahvil faizlerindeki düşüş ve fonlama maliyetlerinin azalmasıyla küresel piyasalarda risk iştahı arttı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık fiyatlarındaki faiz artışlarının sona erebileceği beklentisi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi 12 baz puan azalarak yüzde 4,51’e geriledi.

Ayrıca Türkiye’de yeni ekonomiYönetimin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımları kademeli olarak hayata geçirilirken, devam eden jeopolitik risklere rağmen Türkiye’nin CDS’si düşüşünü sürdürüyor.

Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelesi güçlü bir şekilde devam ederken bu durum fiyatlamayı da etkilemeye devam ediyor.

Atılan adımların ardından Türkiye’nin CDS’si 367,52 baz puana gerileyerek Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta beklentiler doğrultusunda siyasi faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 35’e yükseltirken, politika metninde kademeli sadeleşmenin devam edeceği sinyali verildi.

Kararın ertesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre TCMB, sadeleştirme kapsamında ihracat kredisi ve şirketlerin krediye erişimine yönelik başvuru kolaylığının yanı sıra Türk lirasının (TL) payının artırılmasına yönelik adımları da uygulamaya koydu. ) bankacılık sisteminde.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılarla yaptığı görüşmelerden olumlu sinyaller almaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye’nin dış finansmana erişimi artmaya devam ederken Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Ekim ayı itibarıyla, Proje finansmanına yaklaşık 7,1 milyar dolar dış finansman ayrılacak. finansman sağlandığını bildirdi.

Şimşek, Mali Eylem Misyon Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre Türkiye’nin 40 FATF standardından 39’una uyum sağladığını belirterek, “Teknik uyum kapsamında hazırlığı devam eden tek konu; Kripto varlıklarla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu konuyla ilgili gerekli çalışmamız kesindir.” “Uygulamada sağlayacağımız etkinlikle ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba harcıyoruz.” söz konusu.

Analistler, hem enflasyonla mücadelede alınan net duruşun hem de ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcılarla yaptığı görüşmelerin Türkiye’ye ilişkin risk algısını zayıflattığını belirterek, bu durumun CDS’lerdeki harekette de görülebileceğini söyledi.

İsrail-Filistin çatışmasının devam ettiği ve savaşın daha geniş alanlara yayılma riskinin bulunduğu bu günlerde Türkiye’nin kredi risk primindeki düşüşün umut verici olduğunu belirten analistler, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın dünkü Enflasyon Raporu sunumundaki sözlerinin ortaya çıktığını söyledi. Enflasyonla mücadele kararlılığı.

Erkan konuşmasında, “Enflasyonda ciddi bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı güçlendirmeye devam edeceğiz.” dedi. İfadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu