Haber

Bir Ankaragücü’lü, bir istihbarat efsanesi: Hakan Fidan

  • HABER 7 – ÖZEL

14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cumartesi günü yeni kabinesini açıkladı. Kabinenin açıklanmasının ardından yeni kabinedeki isimlerden en dikkat çekeni MİT eski lideri Hakan Fidan oldu. Fidan, Önder Erdoğan tarafından Dışişleri Bakanı olarak Mevlüt Çavuşoğlu’nun yerine atandı.

Herkesin merak ettiği yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün itibarıyla görevini Mevlüt Çavuşoğlu’ndan devraldı. MİT Başkanlığı döneminde önemli hizmetler yapan Fidan, Dışişleri Bakanlığı görevinde de merakla bekleniyor. Yeni görevine kısa bir süre için başlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hakkında bilinmeyen detayları Haber7 okurları için öğrendik.

ULUS ANKARAGÜCÜ TARAFINDAN BÜYÜYEN TARAFTAR

Yüzyıl Türkiye’sinin ilk kabinesinin açıklanmasıyla yıllar sonra bir ilke imza atıldı. Buna göre Dışişleri Bakanı olarak atanan Hakan Fidan, İsmet İnönü’den 101 yıl sonra göreve gelen ilk asker kökenli dışişleri bakanı oldu. 1968 yılında Ankara’da doğan Hakan Fidan, Ankara’nın Ulus semtinde büyümüştür. Anneannesine çok düşkün olan Hakan Fidan aynı zamanda bir Ankaragücü taraftarıdır… 1986 yılında astsubay olarak mezun olan Hakan Fidan, 2001 yılına kadar 15 yıl Türk Silahlı Kuvvetlerinde muhabere istihbarat astsubay olarak görev yaptı. .

AKADEMİK ALANINDA ÖNEMLİ BİR TECRÜBEYE SAHİPTİR

Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Hakan Fidan, Dil Okulu’ndan da mezun oldu. Bir keresinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından üç yıllığına Almanya’daki NATO Çevik Kuvvet Karargahı’na atanmıştı. Bu görevi sırasında Almanya’da bulunan ABD merkezli University of Maryland’den mezun oldu. University College of Maryland’den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanında lisans derecesine sahiptir. 2000 yılında OYAK Genel Kurul üyeliğine seçildi. Mecburi hizmeti sona erdiğinde 2001 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılarak Bilkent Üniversitesi’nde uluslararası bağlantılar alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamladı. 2003 yılında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı olarak atandı. 2007 yılına kadar bu görevi yürüttü. TİKA Başkanlığı döneminde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül ile yakın çalıştı.

EKİP ÇALIŞMASINA DİKKAT

Görevdeki Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14 Kasım 2007’de Başbakanlık Dış Politika ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevine atandı. 8 Mart 2008’de Mütevelli Heyeti üyeliğine atandı. Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi. Şubat 2011’de bu görevinden ayrıldı. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyen olarak çalıştı. Hakan Fidan, 17 Nisan 2009’da MİT Müsteşar Yardımcılığına atandı. MİT’te görev yapan Emre Taner’in yerine 25 Mayıs 2010’da MİT Müsteşarlığına Hakan Fidan atandı. 15 Haziran 2005’ten beri müsteşar. Hakan Fidan, Türkiye Cumhuriyeti’nin en genç MİT Müsteşarı olarak tarih yazarken ekip çalışmasına büyük önem verdi.

KONUŞMAYI SEVMEYEN AMA KÖTÜ BİR KİŞİLİK

Fidan’ın MİT Başkanı olmasıyla birlikte MİT’te sivil bir yapılanma başladı. Fidan’ın konuşmayı pek sevmediği ancak esprili bir kişiliğe sahip olduğu söylenir.

FETÖ’NÜN HEDEFİ

7 Şubat 2012’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ameliyat olduğu sırada MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile istihbaratçılar Yaşar Hakan Yıldırım ve Hüseyin Emre Kuzuoğlu, FETÖ savcıları tarafından zanlı olarak çağrılmıştı. Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uzanıp “Beni konuşmaya çağırıyorlar” deyince Erdoğan’ın cevabı, “Kesinlikle gitmeyin, muhatap almayın” oldu. Bunun üzerine Hakan Fidan, İstanbul’daki tüm MİT personelini arayarak Bölge Başkanlığı’na giren herkese ‘Vur emri’ verdi. Yaşanan gelişmelerin ardından MİT Kanunu’nun 26’ncı maddesinde değişiklik yapıldı ve MİT görevlileri hakkında soruşturma açılması Başbakan’ın iznine bağlandı.

101 YIL SONRA ASKERİ DIŞİŞLERİ BAKANI

FETÖ yargı mensuplarının 7 Şubat 2012’de düzenlediği MİT komplosu da “örgütün hükümete yönelik ilk açık operasyonu” olarak kayıtlara geçti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı olmak üzere 6 Ocak 2015 tarihinde Müsteşarlık görevinden istifa etti. Yerine İsmail Hakkı Musa vekaleten atandı. 9 Mart 2015’te AK Parti’ye yaptığı 25. Dönem Milletvekili adaylığı başvurusunu geri çekti ve yaklaşık bir ay sonra eski görevine döndü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabinede Dışişleri Bakanı olarak atanan Hakan Fidan, İsmet İnönü’den 101 yıl sonra göreve gelen ilk asker kökenli dışişleri bakanı oldu.

AFRİKA, KAFKASYA VE BALKANLARA ÖZEL DEĞER KATILACAK

Haber7’ye konuşan kaynaklar, Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı sürecinde Afrika, Kafkaslar ve Balkanlar’a özel önem vereceğini belirtiyor. Kosova, Ukrayna ve Suriye krizlerinin çözümünde aktif rol oynaması beklenen Fidan’ın, ülkeler arasında ikili ve üçlü çıkarlara büyük önem verdiği düşünülüyor.

FİDAN’IN DIŞİŞLERİ BAKANI KARARI DOĞRU KARARDIR

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar da Haber7’ye yaptığı açıklamalarla Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanı olmasını değerlendirdi. Fidan’ın Dışişleri Bakanı olmasının çok doğru bir karar olduğunu kaydeden Ağar, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Balkanlar ve Ukrayna Savaşı gibi konularda çok önemli rol oynayacağını da belirtti.

SON GÖREVİNDE ÇOK BAŞARILI OLDU

Dış Politika Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi de Haber7’ye Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanı olmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Fidan’ın Dışişleri Bakanı olduktan sonra dış politika alanında daha aktif olacağını belirten Riceci, “Hakan Fidan’ın son görevi çok önemliydi ve bu görevde de çok başarılıydı. Başarısını yeni görevinde de sürdürecek. pozisyon.” dedi.

KAYNAK: HABER7

focaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu