İş

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi

TÜİK’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre fiyatların derlendiği yerleşim yerleri ve işyerleri, endeks sepetinde yer alan ürünler ve ürünlerin ağırlıklarıyla birlikte tanımları her yıl güncelleniyor.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) sepetinin açıkladığı değişim oranları ve ağırlıkları tek bir kişiye ya da belirli bir gelir grubuna ait olmayıp, ülke ortalamasını temsil etmektedir.

2019 yılından itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) iş yerlerine ilişkin ciro bilgileri alınarak perakende bölümündeki market ve giyim mağazaları için ciro değerleri kullanılarak işyeri örneklemesi yapılmaktadır.

Her yıl Aralık ayında en güncel ciro bilgileri incelenerek il bazında fiyatları derlenen işyerleri inceleniyor. Perakende ticaret bölümündeki işyerlerinin ciro büyüklüklerine göre o ilde en çok satış yapan ve tüketicilerin tercih ettiği zincirlerden ve yerel firmalardan fiyatların il bazında derlenmesi amaçlanıyor.

2024 yılında 81 il ve 227 ilçenin tamamı kapsamında TÜFE’de yer alan 28 bin 852 işyeri ve 5 bin 246 konuttan (kira) 406 kalem ve 913 kalem türü için her ay yaklaşık 608 bin 594 fiyat derlenecek.

Her Aralık ayında yapılan güncellemede ağırlığı artan mal ve hizmetler endeks sepetine dahil edilirken ağırlığı azalan ürünler sepetten çıkarılmaktadır. Bu nedenle TÜFE sepetine giren eser sayısı her yıl değişmektedir.

Güncellemeye göre bu yıl sepette yer alan yeni ürünler arasında votka, kadın kabanları, düğün, nişan ve benzeri toplantılar için salon kiralama; Sepetten çıkan tek ürün çocuk ayakkabılarıydı (deri veya suni deri).

Ayrıca makarna, süt, sigara, ayakkabı (kadınlar için), elektrikli süpürge, saklama ve koruma ekipmanları, diğer sağlık ürünleri, otomobil (dizel), otomobil (benzin), köprü geçiş fiyatı, tren fiyatı (şehirlerarası), uçak bileti fiyatı da yer alıyor. , Spor faaliyeti, özel televizyon ve internet yayın hizmetleri, dergi ve dergiler ile saatlere ilişkin ödemeler unsurları kapsamında yer alan konu türlerinin konu türleri ve yükleri güncellenmiştir.

Ana küme ağırlıkları

TÜFE hesaplamalarında kullanılacak ana küme yükleri de belirlendi.

Buna göre gıda ve alkolsüz içecek yükü yüzde 25,43’ten yüzde 24,98’e, konut yükü yüzde 16,61’den yüzde 14,2’ye, ulaşım yükü ise yüzde 15,08’den yüzde 17,35’e düştü. yükseldi .

Sağlık, eğlence ve kültür, lokanta ve oteller, eğitim, giyim ve ayakkabı, alkollü içkiler ve tütün küme yükleri artarken, ev eşyaları ile çeşitli mal ve hizmetlerin ağırlığı azaldı. İletişimde küme yükünün değişmediği görüldü.

Söz konusu yükler alkollü içki ve tütünde yüzde 3,75, eğitimde yüzde 1,79, giyim ve ayakkabıda yüzde 6,94, ev eşyalarında yüzde 8,12, sağlıkta yüzde 3,71, iletişimde yüzde 3,33, eğlence ve kültürde yüzde 3,33 oldu. Restoran ve otellerde bu oran yüzde 3,33, yüzde 8,17, çeşitli mal ve hizmetlerde ise yüzde 4,29 olarak belirlendi.

Tüketici fiyat endeksi ana küme yükleri aşağıdaki gibidir:

kula-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu