Ekonomi

TİGEM Tüm Zamanların Tahıl Üretim Rekorunu Kırdı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı işletmelerde 392 bin tonluk ürünle tüm zamanların tahıl üretim rekorunun kırıldığını bildirdi.

Genetik kaynakları, arazi büyüklüğü, deneyimi ve teknolojisiyle sertifikalı tohum üretiminde Türkiye’nin en değerli kuruluşu olan TİGEM, tohum üretiminin geliştirilmesinde ve tahıl, yem bitkileri gibi ürünlerin yaygınlaştırılmasında etkin rol oynuyor. Ülkenin bitkisel üretiminin artırılması, çeşitlendirilmesi ve ürün kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yürüten TİGEM, ürettiği tohum ve benzeri ürünleri de çiftçilere ulaştırıyor.

Üretim geçen yıla göre yüzde 28 arttı

Sertifikalı tahıl tohumu üretimi hedefiyle 2022 yılında TİGEM’e bağlı 15 işletmede buğday, arpa, tritikale ve yulaf başta olmak üzere tahılların hasadı başarıyla tamamlandı.

903 bin 331 dekar buğday, 99 bin 219 dekar arpa, 16 bin 482 dekar tritikale ve 2 bin 369 dekar yulaf olmak üzere toplam 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili arazinin hasadı sonunda, tüm zamanların en yüksek üretim sayısına ulaşılmış ve toplam 392 bin ton tahıl ürünü elde edilmiştir. yapıldı.

Sezon boyunca büyük bir titizlikle yürütülen bakım çalışmaları sonucunda toplam üretim bir önceki yıla göre yüzde 28 arttı. 2022 yılında 306 bin ton sertifikalı tahıl mahsulü üretildi.

TİGEM’in modern tohum hazırlama tesislerinde hasat edilen tahıl ürünlerinden hazırlanacak sertifikalı tohumlar, 2023 sonbahar ekim sezonunda üreticilerin kullanımına sunulacak.

“Verimli bir üretim yılı yaşıyoruz”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise verimli bir üretim yılı geçirdiğine dikkat çekerek, TİGEM’in 15 işletmesindeki 392 bin tonluk hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu belirtti.

Kurumun Türk tarımı için lokomotif rol oynadığını vurgulayan Yumaklı, “TİGEM işletmelerimiz tarımsal üretim açısından çok değerli ve işlevsel bir konuma sahip. Bu işletmelerimiz üretimdeki aktif rolleriyle tarımın iyileştirilmesi çalışmalarına değerli katkılar sağlıyor. sertifikalı tohum ve nitelikli yetiştirici gibi malzemelerin dağıtımı ve dağıtımını gerçekleştiren Erdoğan, “Aynı zamanda 2022 yılında 140 bin ton sertifikalı hububat tohumu üretimi gerçekleştiren TİGEM işletmelerimiz, 2023 yılında bu sayıyı daha da yukarılara çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor” dedi. .

“Sertifikalı tohumların yüzde 97’si yerli üretiliyor”

Bakan Yumaklı, sertifikalı tohum kullanımının artmasıyla birlikte son 20 yılda yerli üretimde büyük artışlar yaşandığına dikkat çekti. Çiftçilerin kullandığı sertifikalı tohumların yüzde 97’sinin yerli üretim olduğunun altını çizen Yumaklı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sertifikalı tohumlarda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002’de yüzde 31 iken 2022’de yüzde 137’ye çıktı. Dolayısıyla bu başarı, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar Türkiye’nin başarısıdır. Bu başarının öncülerinden biri” şüphesiz TİGEM’dir.” – ANKARA

darende-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu