Haber

SIGAR Raporu: ABD’nin geri çekilmeyi kötü yönetmesi Afgan ordusunun çöküşünü hızlandırdı

ABD Afganistan’ın Yeniden İnşası Özel Müfettişliği’nin (SIGAR) yeni raporunda, Afgan ordusunun çökmesi ve ülkenin Taliban’ın eline geçmesiyle ilgili olarak, bölgeye verilen silah takviyesinin yetersiz kontrolünün yapıldığı belirtildi. Afgan ordusunun yıllardır ABD ordusu tarafından geri çekilme sürecini kötü yönetmesi, çöküş sürecini hızlandırdı.

SIGAR, Ağustos 2021’de Afgan yönetiminin ve ordusunun çöküşüne ilişkin yeni raporunu yayınladı.

Raporda, Afgan ordusunun çöküşünün, ABD’nin Afganistan’a yaptığı yaklaşık 90 milyar dolarlık askeri yardımı gerektiği gibi değerlendirememesinin yanı sıra Afganistan’dan çekilme sürecini düzgün yönetememesinden kaynaklandığı belirtildi.

Verilen temel gerçek kullanılmadı

Raporda, ABD’nin Afgan ordusuna 20 yılda yaklaşık 90 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu belirtilirken, savunma ihalelerinin eski Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani’nin yakın çevresi üzerinden yapıldığı kaydedildi.

Raporda, Afgan hükümetindeki yolsuzluğun ve ABD’nin bu yolsuzluğa karşı gerekli denetimleri yapmamasının, Afgan ordusuna verilen yardımı büyük ölçüde etkisiz hale getirdiği belirlendi.

Raporda, Afgan halkının maaş karşılığında orduya katıldığı ve bunun orduyu yıllar içinde güçlendirmek yerine sadece bir gelir kaynağı haline getirdiği belirtilirken, üst düzey askeri yetkililerin doğrudan devlet tarafından atandığı ifade edildi. cumhurbaşkanı ve Ghani’nin sadık isimleri terfi ettirmesi, ordunun niteliksiz isimlerle yönetilmesine yol açtı.

Taliban ile uzlaşma, ordunun düşüşünü hızlandırdı

Raporda, birçok eski Afgan subayıyla görüşmeler yapıldığı kaydedildi.

Ordunun 11 gün gibi kısa bir sürede dağılmasıyla ilgili SIGAR’a konuşan eski 215’inci Kolordu Komutanı Orgeneral Sami Sedat, “Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmanın (29 Şubat 2021) psikolojik etkisi o kadar büyüktü ki askerler hayatta kalma moduna geçti ve diğer tekliflere açık hale geldi. geldiler.” ifadeleri kullandı.

İsmini vermek istemeyen bir diğer üst düzey Afgan subayı, anlaşmadan sonra bu savaşın galibinin Afgan askerleri olmadığını anladıklarını söyledi.

Raporda, ABD’nin savaştan çekilme şeklinin Afgan askerler üzerinde ABD’nin ülkeyi Taliban’a terk ettiği izlenimini verdiği belirtilirken, üst düzey bir Afgan subay, “Amerikan ordusunun Bagram Hava Üssü’nden sessizce çekilmesinin bir tehdit olarak algılandığı” yorumunu yaptı. Afgan askerlerinin artık yalnız olduğunun bir işareti”.

Raporda, “General Sedat bize ‘ABD hava saldırılarının yüzde 98’i bir gecede durduruldu’ dedi.” denildi. cümlesi dikkatimi çekti.

ABD’nin tek hedefi; Geri çekilmede herhangi bir aksama yaşanmadığı belirtilen raporda, Amerikan askerlerinin Afgan ordusuna çekilme kararını doğru bulmadıkları ancak emre uymaktan başka çarelerinin olmadığı belirtildi.

Taliban’ın etkili askeri operasyonları

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta da Taliban’ın fiziki ve psikolojik savaşı çok iyi yürütmesi oldu.

Afgan ordusunun son bir yılda belirli bir bölgede mevzi kazandığının belirtildiği raporda, burada konuşlu birliklerin cephe boyunca bağlantısı kesildiği ve ihmal edildiği kaydedildi. Raporda, Taliban’ın bu birimleri kolayca izole ettiği ve Afgan ordusunun savaşma iradesini kırdığı değerlendirmesine yer verildi.

Bölgelerdeki komutanların savunma planlarının kısa sürede çöktüğü belirtilen raporda, Taliban’ın sistemli silahlı mücadelesinin ordunun altını oyarak çöküşünü hızlandırdığına dikkat çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu