Teknoloji

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzaya hangi özel eşyaları çıkardı? Cevabı beni bir kez daha gururlandırdı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı katıldığı canlı toplantıda ISS’deki ilk günlerini anlattı. Gezeravcı, beraberinde Türk göçebe kültürünün bazı sembollerini, aile fotoğraflarını ve Türk bayrağını da uzaya götürdüğünü söyledi.

UZAYDAKİ İLK GÜNLERİNİ CANLI BİR İLİŞKİ İLE ANLATTI

Axiom Space, Ulusal Uzay Programı’nın ilk ayağı olan “ilk insanlı uzay görevi” kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlayan Alper Gezeravcı ile canlı bir ilişki yaşadı. Houston Teksas’taki Axiom Development tesisinden yörünge laboratuvarındaki astronotlara canlı olarak konuşan Sonia Gavankar McKay, Ax-3 Komutanı Michael Lopez Alegria ve Uzay Mekiği Keşif Uzmanı Alper Gezeravcı ile konuştu.

“UÇMAK GÜZEL BİR DUYGU”

McKay’in “Alper nasıl bir duygu, kanatların olmadan uçmak mı?” sorusunu sorduğu Gezeravcı, şunları söyledi:

“İnanılmaz. Kanatlara ihtiyaç duymadan ve herhangi bir sınırlama olmaksızın, tüm boyutlardaki tüm alanı kullanabilmek ve dördüncü boyutun farkında olabilmek inanılmaz. Normalde, biliyorsunuz, boyutta uçuyorduk, şimdi ise Oryantasyon platformumuz olarak zemini alıyoruz, etrafımızdaki tüm zemini ve üssü platformumuz olarak kullanıyoruz Dragon’dan “Komutanımızın Dragon’un içindeki şeyleri almamız için bizi serbest bıraktığı ilk andan itibaren inanılmaz bir duyguydu. İlk saniyeden itibaren inanılmaz bir duyguydu.” diye yanıtladı.

DÜNYAYI İLK GÖRDÜĞÜ YER NERESİDİR?

“Dünyayı ilk gördüğünüz yer neresiydi?” Gezeravcı soruyu şöyle yanıtladı: “Tesadüf eseri Endonezyaydı. Okyanusta adalar vardı. Çok güzellerdi, hani bu güzel okyanusun ortasında parlıyorlardı. Denizin hoş beyazlığıyla mükemmel bir renk uyumu. etrafa bulutlar dağılmıştı. İnanılmaz bir duyguydu. Ve onu ilk kez gördüğünüz an ve dünyanın eğriliğini.”

“TÜRK YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜN SEMBOLLERİ VE BAYRAĞIMLA GELDİM”

Gemiye hangi özel eşyaları getirdiği sorulduğunda Gezeravcı, “Göçebe Türk kültürüne ait bazı semboller getirdim. Aile fotoğraflarımdan bazıları ve ilk filomun uçuş pedleri. Bunlar benim getirdiğim eşyalar. Bir de bayrağım. buraya gelmeme izin verdi.” o cevapladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu