Ekonomi

Bakan Bolat: Türkiye e-ihracat platformu yakında başlayacak

– Bakan Bolat: “Türkiye e-ihracat platformu yakında başlayacak”

“Gelecek yıl Ticaret Bakanlığı bütçesinden 22 milyar liralık ihracat desteği sağlayacağız.”

İSTANBUL – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Önümüzdeki yıl Ticaret Bakanlığı bütçesi kapsamında ihracat desteklerimizi yüzde 115 artırarak 22 milyar liralık destek sağlayacağız. Yakın zamanda Türkiye e-ihracat platformunu faaliyete geçireceğiz. Çalışmalarımız hızla devam ediyor.”

Yüzyılın İş Adamları Derneği 3. Olağan Genel Kurulu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, ASRİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Danışman’ın yanı sıra Türk Ticaret Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. iş dünyası ve STK’lar. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, program çerçevesinde ihracat hedefleri hakkında bilgi verdi. Bakan Bolat, Türkiye e-ihracat platformunu yakın zamanda faaliyete geçireceklerini duyurdu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, genel kuruldaki konuşmasına İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayarak başladı. Bakan Bolat, Türkiye’nin bu katliamın durdurulması, ateşkesin sağlanması, insani yardım koridorunun açılması ve Gazze’nin uluslararası koruma altında kalması için büyük çaba gösterdiğini söyledi.

Türkiye’nin yüzyılındaki hedeflerine ulaşmasında iş dünyasının katkılarının önemli olacağını belirten Bakan Bolat, “ASRİAD’ın ekonomimize katkılarını değerli buluyoruz. 3’üncü Olağan Genel Kurul’umuzda toplantıyı “ASRİAD” sloganıyla gerçekleştirdik. “Paylaşma, ölçü, hakkaniyet, adalet, adil paylaşım” anlamına gelen Kıst Çağrısı. “Bunun gerçekleştiriliyor olması, ASRİAD’ın kozmik anlamda hakkaniyete bağlılığı, paylaşma, hakkını verme ve kapsayıcılık açısından önemlidir. çekirdeğidir” dedi.

Bakan Bolat, “Dünyamız son yıllarda salgın hastalıklar, savaşlar, jeopolitik gerilimler, gıda ve enerji krizleri, iklim değişikliği ve kuraklık, artan emtia fiyatları ve yüksek enflasyon gibi bazıları 100 yılda bir meydana gelen gelişmelere sahne oldu. Maalesef tüm bunlara ek olarak tarihimizin en kötü gelişmelerini ülkemiz yaşadı.”Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemiz büyümeye devam etti ve ihracattaki yükseliş trendini sürdürdü. Kuşkusuz bu durum ekonomimizin krizlere ve zorluklara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

“Eylül ayında işsizlik oranı son 13-14 yılın en düşük seviyesine geriledi”

Türkiye’nin 3 yıldır kesintisiz bir büyüme yaşadığını hatırlatan Bakan Bolat, “Türkiye bu dönemde gücünü artırmaya devam ediyor. İşsizlik oranı Eylül’de yüzde 9,1’e düştü. Bu rakam son 13-14 yılın en düşük rakamı. Ekim ayında ihracatımız yüzde 7,4 arttı, 22,9 milyar dolara ulaştı, yılsonunda 255-256 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz, bu geçen yıla göre çok büyük bir artış değil ama dünya ticareti yüzde 1 daraldı. İhracatımızın yüzde 45’ini yaptığımız AB’nin ithalatı yüzde 13 oranında daraldı. Bunlar dikkate alındığında şok “Türkiye, felakete rağmen mevcut durumunu korumayı başardı. Ülkemizde bu konuda olumlu gelişmeler devam edecek” dedi.

“Bu yıl hizmet ihracatında 100 milyar doları aştık”

İhracat hedefleri hakkında da bilgi veren Bakan Bolat, “MTP 2026 ihracat hedefimiz 302 milyar dolar, 2028 hedefimiz 375 milyar dolar. Bu yıl hizmet ihracatında 100 milyar doları aştık. 2028 hedefimiz 200 milyar dolar” Hizmet ihracatında da bu hedeflere ulaşmak için çalışıyoruz.” kullanılmış.

“Gelecek yıl Ticaret Bakanlığı bütçesinden 22 milyar liralık ihracat desteği sağlayacağız.”

İhracatçılara yönelik desteklerin devam edeceğini belirten Bolat, “Önümüzdeki yıl Ticaret Bakanlığı bütçesi kapsamında ihracat desteğimizi yüzde 115 artırarak 22 milyar liralık destek sağlayacağız. Bu kapsamda tüm pazarları tarayıyoruz. ihracatçılarımıza yeni kanallar açıyoruz. Yakın zamanda Türkiye e-ihracat platformunu da faaliyete geçireceğiz. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. “İhracatımızda e-ihracatın payını artıracağız” dedi.

(MRT-MFA-E)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu