Yaşam

Antep fıstığı yatırım aracı oldu: Fiyatı bir ayda yüzde 30 arttı

Ekonomimde haberlere Rapora göre Antep fıstığı bir yatırım aracına dönüştü. Fıstığın fiyatı bir ayda yüzde 50 artarak 350 liradan 600 liraya çıktı. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet YıldırımArzda sıkıntı olmadığını ve yatırımcının fıstığa yönelmesi nedeniyle fiyatların yükseldiğini söyledi.

‘Parasını parasına değdirmek isteyenler fıstığa yatırım yapıyor’

Fiyat artışının arzdan kaynaklanmadığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: “Önümüzdeki sezon ürün olmasa da yeteri kadar fıstık var” dedim. Fıstık fiyatındaki artışı kayıt dışı ticarete bağlayan Yıldırım, şöyle konuştu: “Yer fıstığı alışverişi kesinlikle faturalandırılmaz. Bu gerçekleştiğinde, bir yatırım aracına dönüşür. Parasını değerlendirmek isteyenler fıstığa yatırım yapıyor. Hasat döneminde alım yapanlar, Ramazan ayı yaklaştıkça fiyatın artacağı beklentisiyle stok yapıyor ve bekliyor. Piyasada bir ürün var, şu ana kadar ürün bulamıyorum meselesinden kimse bahsetmedi”dedim.

Ramazan yaklaştıkça fiyatların artacağı beklentisi

Geçen ay tüm baklavacılar olarak Gaziantep’e gittiklerini ve fıstıkçılarla toplantı yaptıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “Toplantının ardından bir ay boyunca fıstık fiyatlarında herhangi bir hareketlenme olmadı. Ama 15 gün önce zam yapmaya başladılar ve baklavalık fıstığın kilosu 450 liradan 600 liraya çıktı. Antep fıstığı satıcıları arasında ramazan yaklaştığı için 700 lira mı yoksa 750 lira mı olacağı konuşuluyor. Bu yüzden ürününü satmak isteyenler de satmıyor.”dedi.

Fiyat artışlarında Ticaret Bakanlığı veya Rekabet Kurumu’nun harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: “Fiyatlarını kontrol altında tutabilmek için Ağustos ayına kadar ithalata izin verilmeli. Aksi takdirde fiyatlar yükselecektir. Geçen yıl Ekonomi Bakanlığı ithalata açılması taraftarıydı ancak Tarım Bakanlığı belge vermediği için ithalat yapılamıyordu. Fıstık ihracatı da şu an durmuş durumda. Fiyatlar yurt dışında 18-19 dolar arasında iken ülkemizde 24-25 dolar arasında seyrediyor.dedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu