Teknoloji

Amazon Yapay Zeka Yarışına Katılıyor

ChatGPT’den Midjourney’e, DALL-E’den Stable Diffusion’a kadar en son üretken yapay zeka modelleri dünyayı kasıp kavurdu. Durum böyle olunca Microsoft ve Google gibi sektördeki büyük firmalar bu konuda yarışa girdiler.

Şimdi başka bir teknoloji devi Amazon’dan Bu bahiste bir atılım geldi. Şirket ilk başta kullanıcı odaklı bir yapay zeka modeli sunmak yerine farklı bir adım attı.

Amazon, Bedrock platformuyla müşterilerin kendi AI modellerini geliştirmelerine olanak tanıyacak

Amazon’un bulut bilgi işlem bölümü olan Amazon Web Services (AWS) bugün duyuruldu. ana kaya platformu duyurdu. Bedrock’ın, AI21 Laboratuvarları, Antropik ve Kararlılık AIFirmaların, geliştirecekleri modeller üzerinden müşterilerine yapay zeka araçları geliştirme imkanı sağlayacağı belirtiliyor.

Yani şirket, Microsoft vb. herkes için, şirketler için bir araç oluşturmak yerine, işletmelerin kendi başka modellerini geliştirebilecekleri bir platform kurmuştur. AWS, Anthropic’in Claude sohbet robotuna, Stability AI’nin işleme hizmetlerine ve AI21’in dil modeline erişebilecek.

Tüm bunlara ek olarak platformda Amazon’un kendi dil modelleri de bulunuyor” titan Titan Text ve Titan Embeddings adlı bu iki modelden ilki komutlardan metin oluştururken, diğeri ise çeviri ve arama gibi görevler için kullanılabilecek metinlerin matematiksel temsillerini oluşturuyor. Ayrıca AWS, Stability AI’dan peyzaj oluşturma aracı olan Stable Diffusion’a erişim sunacak.

AWS CEO’su Adam Selipsky de yaptığı açıklamada müşterilere bir seçenek sunmak istediklerini belirtti: Tüm müşteriler ve tüm kullanım durumları için tek bir model olması pek olası değildir. Seçim ve esneklik sağlamak istiyoruz.

Tüm bunlara ek olarak Amazon, kodlama için bir yapay zeka aracı geliştirdi. CodeWhisperer değerli bir adım attı. Yapılan açıklamalara göre yapay zeka aracı, Amazon Web Services üzerinden tüm kullanıcılar için ücretsiz hale geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu